Főoldal » Gyártás  

1.3 gyartas.jpg

Extruder gyártósorainkkal, fröccsöntő gépeinkkel építőipari profiltermékeket, hézagolókat, üvegtégla távtartókat készítünk. Fém profiljaink készítése, hajlítása, lyukasztása, az öntapadós kivitelhez a zselés réteg felvitele munkatársaink szakértelmének és felkészültségének köszönhetően tovább erősíti helyzetünket a hideg- és melegburkolati profil piacon.

Műszaki információk

Profiljaink rozsdamentes acélból, rézből, alumíniumból és PVC-ből készülnek. Az élvédők a gyártási eljárás során különböző felületkezelési eljárásokon esnek át, hogy minőségüket, tartósságukat megőrizzék, valamint színükben, stílusukban illeszkedjenek a különböző burkolati anyagok felületeihez. Az eloxálás, polírozás, szálcsiszolás, porfestés egyedi, elegáns, akár hivalkodó hangulatot kölcsönöz a natúr felületeknek, valamint a legtöbb esetben ezáltal a profil ellenállóbbá is válik a mechanikai hatásokkal szemben.

ANYAGJELLEMZŐK
ALUMÍNIUM
Az ötvözet magas ellenálló képességgel rendelkezik, megfelel a további felületi megmunkálásoknak. Kül- és beltéren egyaránt jól felhasználható.

Eloxált alumínium
Az eloxálási eljárást a profil oxidálódásának, korróziójának csökkentése érdekében alkalmazzák. Ezáltal a profilok ezüst, arany, bronz, titán színekre színezhetők.

Polírozott alumínium
Speciális mechanikai és polírozó eljárással, majd további eloxálással egy dekoratív, rendkívül fényes felület kapható. A profil korrózióval szembeni ellenállása hasonló az eloxált profiléhoz, viszont felületének köszönhetően esztétikai pluszt jelent a beépítés során. A polírozott profilokat alumínium, króm és titán felületekben nyújtjuk.

Szálcsiszolt alumínium
A polírozott alumínium - lényegi tulajdonságainak megváltoztatása nélkül - további extra látványt kap egy szálcsiszolt felület létrehozásával. Króm és titán színekben kapható.

Porfestett alumínium
Natúr alumínium profiljaink porszórt festését, szinterezését vállaljuk RAL színskála alapján. A gyártási folyamat során a profil átesik először egy tisztításon, előkezelésen, majd felületére speciális elektrosztatikus porfestő-pisztollyal egyenletesen festékréteget szórnak. Ezt követően egy beégetési polimerizációs eljárás hatására a profil felülete ellenállóbb lesz a mechanikai és vegyi igénybevételekkel szemben. A porszórt alumínium profil UV- és időjárásálló is!

ELOXÁLT ALUMÍNIUM

A fém alumínium és a rajta kialakított anódos oxidrétegek tulajdonságai:
A kezeletlen alumínium viszonylag jó korrózióállósággal rendelkezik a felületén kialakuló laza szerkezetű oxidrétegnek köszönhetően.
Az oxidréteg a fémtiszta felületen a levegő oxigénjétől igen gyorsan képződik 1-1,5 mikron vastagságban.  Az alumínium és a felületén lévő természetes oxidréteg egyes savakban jobban, vagy korlátozottan, másokban nem oldódik, ugyanakkor minden nemű lúgos kémhatású anyag megtámadja a fémet és a felületen lévő oxidréteget (oldja, vagy foltot hagy).
A spontán képződő laza szerkezetű oxidréteg a sérülések, kopások helyén rövid idő alatt újraképződik,  védelmet biztosíthat a szokásos kül- és beltéri igénybevételi körülmények között, azonban a felület esztétikai szempontból erősen kifogásolható.
Az anódos oxidrétegek kialakítása az alumínium felületén:
Az esztétikai célok elérése érdekében kifejlesztett és használatos igen sokféle korrózióvédő és/vagy díszítő felületképző eljárások között évtizedek óta elterjedt és bevált módszer az anódos oxidáció (közismertebb nevén az eloxálás). Az alumínium anódos oxidációjának lényege, hogy a megfelelő előkezelő műveletekkel kialakítható fémtiszta felületű alumínium munkadarabokat általában kénsavas (speciális esetben oxálsavas, vagy krómsavas) elektrolitban anódként kapcsolva általában egyenáramú elektrolízissel kezelnek. Ennek során az anódon jelentkező fémoldódás és oxigén képződés következtében a felületen egy igen egyenletes, pórusos úgynevezett anódos oxidréteg képződik.

A díszítő célú réteg általában  8-10 mikron vastag, ami 20-30 perc elektrolizálással érhető el.    
Az épületszerkezetek külső homlokzatára kerülő munkadarabok felületén 15-25 mikron vastag anódos oxidréteg a követelmény, ami 40-60 perces anódos oxidációval  érhető el.
A réteg végső kialakítása – a jobb időjárásállóság érdekében – az úgynevezett pórustömítéssel történik, amit az anódos oxidációt követően (gondos öblítés után) 30-60 percig tartó forró vizes főzéssel hajtanak végre.
Az így kialakított anódos oxidrétegek kiváló időjárás- és kopásállósági tulajdonságokat mutatnak.
Az így kezelt munkadarabok bármilyen lúgos anyagok károsító hatásával csak a beépítés során találkozhatnak.
Az anódos oxidációval létrehozott bevonatok (eloxálás) előnyei:
Megvédi az alumínium felületét a bel- és kültéri korróziós károsodásoktól.
A célnak megfelelő esztétikai felületet ad a terméknek
Kiváló kopásállóságú felületet biztosít.
Az alumínium és a rajta kialakított anódos oxidrétegek felhasználásának korlátai:  
Az alumínium lúgos anyagokkal szemben nem ellenálló, de a felületén kialakított anódos oxidréteg is károsodik lúgos kémhatású közegben.
Ezért az eloxált alumínium felülete az építőiparban általánosságban használt összes lúgos kémhatású anyag (habarcs, vakolat, ragasztó, fugázó, glettanyag, festék stb.) hatására esztétikai károsodást szenved.
Az anódos oxidációval védett alkatrészek beépítése:
Az eloxált alumínium profilokat, lemezeket és egyéb alkatrészeket évtizedek óta használják építőipari területen, így fürdőszobai és hidegburkolati környezetben is.
Ha a beépítés során a látható felület nem érintkezik a lúgos típusú anyagokkal, a felületén semmilyen elváltozás nem következik be.
Ha azonban elszennyeződik és a felületen marad, ráadásul a nagyobb nedvesség tartalom miatt nagyon lassan szilárdul meg, akkor a kémiai reakció és a károsító hatás elkerülhetetlen és a felület javíthatatlan.

ROZSDAMENTES ACÉL
A rozsdamentes acél profil görgőzéssel készül nemesacél lemezekből. A hidegen történő alakítás során egy állandó profilvastagság kerül előállításra. A rozsdamentes acél különösen ellenálló a kémiai anyagokkal, mechanikai sérülésekkel szemben. Használata tulajdonságai révén a maximális higiéniát megkövetelő, speciálisan terhelt területeken kiemelten ajánlott. Pl.: élelmiszeripari konyhák, üzemek, kifőzdék, laboratóriumok, úszómedencék, hajók. Igény szerint kapható polírozott és selyemfényű kivitelben is!

Polírozott és Selyemfényű rozsdamentes acél
A polírozott rozsdamentes acél egy speciális polírozó eljárás során fényes felületet kap úgy, hogy az anyag lényegi tulajdonságai nem változnak meg. A selyemfény elnevezés pedig egy további csiszológéppel felvitt szálcsiszolt felületet takarja.
A kezelt felületű rozsdamentes acél profilok látványigényes és ellenálló, minőségüket hosszú ideig megőrző beépítések során javasoltak.
rozsdamentes anyagok HU.png

SÁRGARÉZ
A sárgaréz profil melegen történő formázás, sajtolás során nyeri el végleges kiviteli formáját, vastagságát. A sárgaréz magas ellenállású a mechanikai és kémiai igénybevétellel szemben, az anyag tulajdonságainak köszönhetően külső és belső térben is alkalmazható. A natúr sárgaréz csapadék illetve nedvesség hatására oxidálódhat, felülete elsötétülhet, színeződhet, de ez az oxidálódott réteg a kereskedelmi forgalomban kapható polírozószer segítségével eltávolítható.

PVC - Polivinilklorid / Hőre lágyuló műanyag
PVC - kemény
Az extrudált, hőre lágyuló, anyagában színezett PVC alapanyagú profil ellenálló az UV sugárzással, baktériumokkal, a hétköznapi vegyi anyagokkal, tisztítószerekkel szemben. Ezeknek a színes műanyag profiloknak a beépítése, megmunkálása könnyű, különösen jól használhatók nedves helyiségekben történő beépítéseknél.

PVC - lágy
A lágy PVC tulajdonságaiban megegyezik a kemény PVC-vel, viszont ‘lágysága’ miatt a felhasználási területe változik. Alkalmazhatjuk lépcső profilok csúszásmentesítésére, kádszegélyek vízzárására vagy akár dilatációs profilokhoz is.

EPDM
A hőre lágyuló gumi tulajdonságai hasonlóak a vulkanizált gumiéhoz. Mechanikai igénybevételekkel szemben rendkívül jól ellenáll. Olajok, szénhidrogének, víz tartalmú anyagok nem károsítják, az anyag nem lesz porózus és nem repedezik.

Ellenállóképesség vegyi anyagokkal szemben
A profil tartóssága függhet a hőmérséklettől és a vegyi anyagok koncentrációjától. A minőség megőrzése érdekében kérjük, kerülje, hogy a profil agresszív anyagokkal érintkezzen!
ellenallas vegyi anyagokkal szemben HU.png